Niewiele osób zdaje sobie sprawę jak dużą rolę odgrywa prawidłowa dieta przy leczeniu rozmaitych chorób.
W przypadku leczenia grzybicy nie jest inaczej. Nie zależnie czy walczymy z grzybicą płytki paznokciowej czy grzybicą skóry gładkiej np. na stopach, wspomóżmy terapię przez odpowiednie odżywianie.
Badania naukowe potwierdzają, że ograniczenie spożycia cukrów (przede wszystkim słodyczy, słodkich napojów, ale także owoców i przetworów zbożowych – na mące pszennej oraz drożdżach), jest ograniczeniem głównego źródła energii dla samych grzybów, co powoduje hamowanie ich rozwoju.
Ponadto należy skupić się na odbudowie prawidłowej mikroflory jelitowej, sprzyja temu:
dieta łatwo strawna (jedzenie gotowane w wodzie lub na parze, unikanie smażenia)
picie 2-3l wody dziennie
przy walce z grzybicą wartościowe dla organizmu jest spożywanie dużej ilości warzyw (szczególnie polecane są: cebula, marchewka, czosnek, bakłażan, por, seler, cukinia, buraki, dynia, pietruszka, szpinak, pomidory)
ok. 1-2 łyżek orzechów lub migdałów dziennie
2-3 razy w tygodniu jedzenie ryb, aby uzupełnić witaminy z grupy B oraz kwasy Omega-3
Jako dodatkową broń w terapii grzybicy, poleca się stosowanie probiotyków z jogurtów naturalnych (niesłodzonych) lub w kapsułkach czy też suplementowania kwasu kaprylowego, które będą uzupełnieniem ewentualnych niedoborów z diety.
Zapraszamy do rejestracji telefonicznej pod numerem 733 489 489
od poniedziałku do piątku w godzinach 9.00-18.00
ul. Zygmunta Starego 13/9 (parter), 44-100 Gliwice